Natur och sevärdheter

Hela vårt grevskap är full av natur och sevärdheter! Nedan hittar ni bara ett litet urval. För mer inspiration hänvisar vi till turistbyråns hemsida och till Visingsös egna  hemsida

Grännaberget 

Ta en promenad upp till Grännaberget och gå utmed bergskanten och njut av en vacker natur och en fantastisk utsikt över Gränna och Visingsö. Ibland ser man hela vägen till Västergötland! Uppe på toppen finns motionsspår, pengakällan där man sedan lång tid tillbaka har slängt i en peng för att få sin önskan uppfylld, friluftsmuséum och ett café.

Röttle

Ligger vid Vätterns strand strax söder om Gränna och är en liten pittoresk by med spännande historia och anor från medeltiden. Ta med egen fikakorg och njut av lugnet, den härliga miljön och en härlig utsikt över Vättern. I Röttle finns även två kvarnar, varav den ena, Rasmus kvarn, fortfarande är i bruk och sommartid är öppen för besök. Rasterna i Röttle ingår i Västanå naturreservat och har en fantastisk blomning under våren!

Uppgränna by

Ligger strax norr om Gränna. Från Uppgränna kan du gå en stig upp till Per Brahes storslagna slottsborg Brahehus varifrån du har en vacker utsikt över Gränna och Vättern. Om du inte tagit med eget fika, finns där även en vägkrog.

Girabäcken

Ett naturreservat strax norr om Gränna. Girabäcken är ett mysigt strövområde med bäcken som rinner genom en ravin och mynnar ut i Vättern. Vid Vätterns strand ligger resterna av den hamn, varifrån man fraktade den sandsten som tidigare bröts vid ett stenbrott i detta område. För mer information klicka här

Ören och Bunn

Du kan även ta cykeln till området kring sjöarna Bunn och Ören strax öster om Gränna för att bada eller varför inte ta en cykeldag och cykla runt sjöarna, en rundtur på Ca 42 Km.

Vandringsleder

Gränna och Visingsö har ett antal vackra vandringsleder. Passa på att ta en vandring i Sveriges största ekskog på Visingsö, eller vandringsleden som går genom naturreservatet rasterna. 

Muséum

I Gränna hittar du Grenna museum som kanske är mest känt för sitt Polarcenter med bl a utställningen över ingenjör S A Andrées (född i Gränna) ballongfärd till Nordpolen 11 juli 1897. Här finns även historien om polkagrisens kommersiella uppstart i Gränna med Amalia Eriksson,samt Grännas historiska arv efter greve Per Brahe,och mycket annat!

Tegnertornet

Även kallat skogstornet, 351m över havet. Vid rätt väderlek kan man härifrån skåda över 4 landskap, Östergötland, Småland, Västergötland och Närke.